Цените на имотите в Пловдив от 2017г до 2023г

  • 23.08.2023

Дори да не участвате активно в пазара на недвижими имоти, със сигурност сте разбрали, че цените на имотите се повишават осезаемо през последните няколко години. Пазарът на недвижими имоти в Пловдив бележи значителен растеж и инвестиции през последните години. От автентични къщи в Стария град до модерни апартаменти във всяка точка на града, в Пловдив има избор и възможности за всеки различен вкус и изисквания. 
Повишеното търсене, инфлацията, промяната в световната икономика, разрастването на града, ниските лихви и други икономически фактори са причините за повишаването на цените. 
Подготвили сме графика на средните цени на всички недвижими имоти в Пловдив за периода от 2017 до 2023г. Данните са селектирани от всички публикувани обяви през периода.

     Средните цени за имоти, построени преди 2000 г.

     Средна цена за имоти, построени след 2000г.

И с просто око се вижда, че цените се повишават на годишна база, за някои тримесечия вероятно ще помислите, че има спад, но това се дължи по-скоро на моментното предлагане на пазара и видовете имоти, които са публикувани. 
Много хора се възползваха от състоянието на пазара и търговията с недвижими имоти се превърна в основен източник на доходи. Купуването на зелено и бъдеща препродажба или ремонтирането на стар имот с цел препродажба на значително по-висока цена - и двата варианта се практикуват значително много през последните години. 

Всеки се интересува какво ще се случи с цените през следващите години. Да предвидим с точност какво ще се случи с цените на недвижимите имоти в следващите години е изключително трудно поради множеството фактори, които могат да влияят върху пазара, като икономически растеж, интерес от инвеститори, туризъм и културни събития, инфраструктурни проекти, регулация и макроикономически фактори. Следователно, за да се направи прецизна прогноза на цените на недвижимите имоти в следващите години, ще трябва да се наблюдават тези и други фактори, както и да се консултирате със специалисти на имотния пазар.

Свързани постове

Търсите мечтания дом?

Ние ще Ви помогнем да реализирате мечтата си за нов дом

Пишете ни в Messenger